Zdrowy tryb życia wymaga zdrowej diety. A ta z kolei nie opiera się jedynie na tym, co należy spożywać, ale także na tym, w jaki sposób posiłki powinny być konsumowane. Dlaczego? Bo nawet najzdrowsze jedzenie spożywane w niewłaściwie może doprowadzić do różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, a nawet do tycia. Jak więc należy jeść?
Główna zasada prawidłowej diety to „jedz często ale mało”. Organizm wówczas dużo lepiej będzie sobie radził z bieżącym trawieniem. Jeśli natomiast robimy wielogodzinne przerwy między posiłkami, organizm odkłada zapasy na czarną godzinę w postaci tkanki tłuszczowej. Po drugie, kluczowym posiłkiem jest śniadanie i powinno ono być bogate w węglowodany – ale te złożone, o wysokim indeksie glikemicznym. Ostatni posiłek najlepiej zjeść przed 18:00 i jednocześnie co najmniej 3-4 godziny przed snem – w nocy organizm ma spowolnioną przemianę materii, dlatego też kolacja musi być lekkostrawna. Pamiętaj też o tym, by jeść wolno i wszystko dokładnie przeżuwać – już w ustach odbywa się pierwszy etap trawienia.